10 Ağu 2012

Yemin - Kitap Yorumu

 

Yazarı         : Kimberly Derting
Orjinal Adı  :  The Pledge
Yayınevi      : DEX
Sayfa Sayısı : 252


Kitabın Tanıtımı:

Kurallar çiğnenmek içindir.

Burası Ludania, yaşam koşulları zor bir ülke. Toplum, katı sınıflara ayrılmış durumda ve her sınıf kendi dilini konuşmak zorunda. En küçük bir sınır ihlali, örneğin üst sınıfa mensup birinin gözlerine bakmak bile, anında idam sebebi.

On yedi yaşındaki Charlaina, küçüklüğünden beri her sınıfın dilini anlama yeteneğine sahip; ve bu yeteneğini kendini bildi bileli herkesten saklıyor. Kendini özgür hissettiği tek yer, artık birer uyuşturucu pazarına dönmüş yeraltı klüpleri. Buralarda insanlar baskıcı kurallardan sıyrılıp kısa süreliğine de olsa rahat bir nefes alabiliyorlar. İşte Charlaina da burada son derece çekici ve gizemli bir gençle tanışıyor, adı Max. Ve Max, daha önce Charlaina’nın hiç duymadığı bir dilde konuşuyor. Charlaina neredeyse sırrını açık etmek üzere.

Onu görer görmez çarpılsa da Max’in hangi tarafta olduğundan bir türlü emin olamıyor. Sık sık yinelenen acil durum tatbikatları birden gerçeğe dönüşüp de şiddet ve vahşet ülkede kol gezmeye başladığında Charlaina’nın yeteneğinin neye hizmet ettiği anlaşılıyor: ülkesini zalim bir rejimden kurtarmak.

Zamansız ve mekansız bir hikayeye sahip olan Yemin, sınıf gerçekliğini dil üzerinden sembolize ederek katı toplumsal ayrımlara dikkat çekiyor. Karanlık, soğuk ve katı rejimlerin toplumlar üzerindeki baskısını gösterişli ve sürükleyici bir macerayla betimliyor.

Yorumum:

Kitap süprizlerle dolu olduğunu söylemek isterim. Neler olacağını asla kestiremedim. Zaten ilk 100 sayfasında (başındaki ilk bir kaç sayfa hariç) doğru düzgün bir hareketlenme yoktu. Bu konuda biraz sıkıntı çekebilirsiniz ama kitabı kesinlikle bırakmayın. Çok büyük pişmanlık yaşarsınız. Ben 70. sayfalarda bırakıp başka kitaplara yönelmiştim. Ama sonra kitabı tekrar başından alıp bitirdim ve hiç pişman değilim.

Kitap ana karakterin yani Charlie'nin ağzından anlatılıyor ama bazı bölümlerde başka karakterlerin üzerinden anlatılmış. Bu bölümler çok kısa ama bu özellik hoşuma gitti. Çünkü sadece ana karakterin çevresini değil kötü kraliçenin de düşüncelerini. harektelerini az da olsa bilmiş oluyoruz:

Distopya romanıdır. İçinde fazla olmasa da fantastik olaylar geçmektedir.Karakterleri çok sevdim. Favori karakterlerim oldukça fazla.

Seri'nin ikinci kitabı  2013 yılında çıkacak, çıktığında koşa koşa alıp okuyacağım... 

2 yorum:

  1. Son zamanlarda zevkle okuduğum kitaplardan biri. Sadece sonu daha iyi bitebilirdi onun dışında bir oturuşta okuyabileceğiniz, farklı konusuyla ilgi çeken bir distopya romanı~
    DEX'den ne çıkarsa zaten iyidir emin olun, alın okuyun!

    YanıtlaSil