9 Eyl 2013

Kitap Yorumu: Nefes - Sarah Crossan


Oksijenin olmadığı bir Dünya düşünebilir misin?

Nefes, oksijenin insan kaynaklı nedenlerden dolayı azalması bunun sonucunda insanların Koza adı verilen şehirlerde yaşamlarını sürdürdükleri bir dönemde geçiyor. Bu şehirlerde yaşamak kolay iş değil. Oksijen içtiğimiz su gibi paralı hale gelmiş. Yani yaşamak için para ödemeniz gerekiyor. Ayrıca bu şehirlerde sınıf ayrımı da oldukça sert bir şekilde yapılmış.Toplum Asıl adı verilen zenginlerden ve Yedek adı verilen iki sınıftan oluşuyor. Asıllar hiç bir zaman oksijen konusunda endişeye kapılmamışken Yedekler bu konuda ter dökmek zorunda kalıyorlar. Birde direnişçiler var. Koza'nın üstü bir nevi fanus ile çevrili. Yani oluşturdukları oksijen içeride kalıyor. Fanusun dışında ise oksijen seviyesi yüzde 6 oranında, bu alışılmışın altında bir oran. Yani insanlar kozadaki ortama bir nevi muhtaç. 


Kitabı üç karakter ayrı ayrı anlatıyor. Hepsi ayrı özelliklere sahip kişiler. Bea, Alina ve Quinn. Bu özelliğin en iyi yanı bir karakterden sıkıldıysanız diğer karakterlerin durumu idare etmeleri. Ben okurken böyle bir sorunla karşılaşmadım. Üç karakter de kitaba ayrı tat kattı. Quinn'nin bölümleri bizi yer yer güldürebiliyor. Alina maceraperest ruhu ile kitaptan heyecanlanmamızı sağlıyor. Bea, doğru olanı yapma konusunda çok titiz ki bu özelliği onu favori karakterler listeme ekledi. Karakterleri sevmemi sağlayan bir diğer özellik ise hepsinin belli sorunları olması. Bu onlara acımama neden oldu. Girdikleri bu macerada sorunlarını görmeleri ve çözümlerini düşünmeleri oldukça etkileyiciydi.
''Kendini koyuvermiş, durmaksızın ağlıyordu ve elinde hala bana uzatmakta olduğu hava tankı ile soluk ışıkta o kadar insani, o kadar güzel ve kırılgan görünüyordu ki ona acımamak için canavar olmak lazımdı.''
 -Bea 
Her canlının yaşama hakkı olduğunu düşünüyorsanız bu kitapta sizleri sevindirecek bir çok mesaj var. Ayrıca kitapta geçmiş olarak bahsedilen ancak bizim şuanımız içinde bir çok mesaj veriyor. Cinsiyet ayrımı bunlardan biri. Günümüzdeki deniz, hava kirliliklerinin ve diğer bir çok sanayinin getirdiği olumsuzlukların bizler için ileride nasıl problemler olabileceğine de ışık tutan bir kitap. 

Kitabın Türkçe edisyon kapağı yerine yurt dışı kapak tasarımını kullanmalarını tercih ederdim. Hem kurguya hem de kitabın anlatım tarzına oldukça uygun bir kapaktı. 

Bir oturuşta okunabilecek akıcılığa sahip. Distopya, heyecan, dram, isyanın bir nevi birleştirilmiş hali. Nefes, okumanızı tavsiye ettiğim en tüyler ürpertici distopyalardan biri.

1 yorum: