30 Kas 2013

Kitap Yorumu: Çürük ve Harabe - Jonathan Maberry


Kapandım.

Dünya'ya hakim olanlar artık zombiler. Hayatta kalan insanlar tel örgülerin arkasında hayatlarına devam ediyor. Ne olduğu ya da nasıl olduğu bilinmiyor. İnsanlar olayların başladığı gün hakkındaki kara hikayeleri saklıyorlar. Her şeyin İlk Gece'de başladığını söylüyorlar.

Tel örgülerin arkasını insanlar yok sayıyor. Zombilerin varlığını düşünmeleri acılarının tekrar canlanmasına neden oluyor. Kasabada, tellerin arkasında, eski bilgilerin ışığında yeni bir medeniyet oluşturuyor. Korkuların hakim olduğu bir medeniyet. Tom Imura ve Benny Imura bundan oldukça rahatsız oluyorlar. İnsanların gerçekten bir şey yapmaları gerektiğini savunuyorlar. 
'' Çünkü affetmenin ve merhametin yanlış bir seçim olduğu bir dünyada yaşamak istemem.''
Benny Imura 15 yaşında kötü erkekleri örnek alan bir ergen. Kabalık, güç, macera, serserilik... Kasabanın, kimlerine göre vahşileri kimilerine göre en iyi ödül avcıları olan Charlie ve Çekiç, Benny için kahraman niteliğinde kişiler. Bunun bir sebebi ise abisi Tom'un korkak olduğunu düşünmesi. Biraz sinir olabileceğimiz bir özellik ancak gerçek yaşamımızda da bu böyle değil midir? Özellikle erkek çocuklar dövüşe meraklı insanlara ilgileri fazla olabiliyor. Benny'de böyle. Tabi kitabın ilerleyişi ile Benny'nin ve Nix'in gelişimi, olgunlaşması bizi şaşırttığı kadar sevindiriyor.

Zombili kitaplarda din pek ön planda olmaz ancak bu kitapta dinin işleniş biçimi harika sayılabilecek düzeyde. Dünyanın sonunun böyle olacağı şeklindeki yapımlarda benim dikkatimi çeken şeyin aslında vermek istediği mesajın veya mesajların olduğunu bu kitapta anladım. İnsanların güç uğruna yaptıkları, kendi menfaatleri... 
'' En iyinin hayatta kalması bizim kanımızda var. DNA'nın her bir genine işli bu gerçek. Güçlü olan alır, güçlü olan yapar. Ve zayıflar da sadece ona hizmet eder. Hikayenin sonu budur. ''
Kitapta merak unsurunu sağlayan Kayıp Kız hikayesi ile kitap bizi kendine daha çok bağlıyor. Merak unsurunu tozunda, bizi şaşırtacak olayları yerinde ve oldukça akıcı bir şekilde ayarlamış yazar. Ayrıca yazının başında da ''Kapandım'' sözcüğü kitapta geçen ve kitabın dram kısmı sayabileceğimiz bir yanı.

Çürük ve Harabe boş zamanlarınızda okuyacağınız bir kitap değil. Emin olun bu kitap için zaman ayıracak, devam kitabı için gün sayacaksınız.      

2 yorum:

  1. Bu sene ülkemizde yayımlanan en iyi genç yetişkin romanı olabilir. Gerçekten müthiş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Umarım rafların arasına sıkışmaz.

      Sil