17 Kas 2013

Kitap Yorumu: Uykusuzlar - Gülşah Elikbank


Her rüya bir gizemdir.

Normal bir hayata sahip Nina duygularından şüphelidir. Çocukluktan gelen acıları ne kadar atlatmıştı olsa yarası ara sıra kanıyor. Nina, hayatını tamamen planlı yaşayan bir kişi. Geçmişteki aile sorunları onu gerçekten yıpratmış durumda. Bu sorunlar yetmezmiş gibi Nina kendini rüyaların oluşturduğu bir labirentte buluyor.

Nina normal bir hayat süren bir kişi. Ancak bir anda kendini fantastik serüvende bulunca çevresindeki hemen herkes fantastik dünyadan birileri olması basit kalmış. Az sayıda karakter olan kitapta herkesin rüya boyutunda amaçları olan birileri çıkması biraz sıkabiliyor. Ayrıca, bu konuda Ares adlı karakter gözüme çok çarptı, karakterlerin tam oturmamış kişilikleri okurken zorlanmamıza neden oldu.

Kitapta yazarın izlerini anlamakta zorlanmadım. Bunun nedeni yazarın konuşmacı olduğu bir kaç panele katılmam ve röportajlarını okumam olabilir. Yazar annelik duygusunu vurgulamış. İnsanların anlamsız yere birbirlerini öldürmeleri, savaşlar, açlık. Yazar bunları kitapta oldukça iyi bir şekilde yer vermiş.
‘’Eğer mutlu olmak istiyorsan,kendi masalımızı kendimiz yazmalıyız.Mutlu olmak bir başkasına bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir çünkü.Belki de bu dünyadaki tek gerçek işimiz.’’
Klasikler için kullanılan bir söz vardır: ''İlk 50 sayfa biraz karışıktır'' derler. Uykusuzlar'da da durum buydu. Çok fazla devrik cümle ile karşılaşıyoruz. Bu insanı okurken gerçekten yoruyor. Felsefe ile harmanlanmış bir fantastik kitap olması nedeniyle olabilir. Kitabı okurken olaylar çok hızlı gerçekleşti. Böyle olması kitabı akıcı kılsa da olayların az da olsa anlamını düşürdü. 

Kitabın her sayfasında karakterimiz daha bir olgunlaşıyor, hayatın anlamını keşfediyor. Her şeyini planlayarak yapan Nina, yüzünü kadere yöneltiyor. Mantığını kenara koyup sezgileri ile hareket ediyor.

Farklı bir kurgu olsun, biraz felsefik olsun, biraz heyecan,aşk olsun diyorsanız, Uykusuzlar'a bir şans tanımalısınız.

2 yorum:

  1. hiç okumadığım ama face te çok sık adını duyduğum yazar , bakalım ne zaman okunur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok sık duyuyorum yazarı. Diğer serisine de bir göz atmak en azından ilk kitabını okumak istiyorum.

      Sil