9 May 2014

Kitap Yorumu: Kocan Kadar Konuş - Şebnem Burcuoğlu


Kesinlikle isminden dolayı ön yarıyla baktığımız bir kitap Kocan Kadar Konuş. Genç yaşta koca bulmaya çalışan bir gencin hikayesi olarak algılanabilir. Ancak kitap kültürümüzün içine işlemiş evlilik merakına, başkalarına evlendirme isteğine derin mesajlar içeren bir kitap.

Efsun kadınların hüküm sürdüğü bir apartmanda 30 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde gelmiş. Evlilik çağına geldiğinden beri de apartman kadınları tarafından evlendirmeye zorlanmış, hala da zorlanıyor. Apartman kadınlar tarafından belirlenmiş bir kaç damat adayı ile tanışan Efsun, tatsız olaylar ile onlardan ayrılıyor. Evlenmeyi düşünmeyen Efsun, olumsuz olaylarla da evlilikten iyice soğur. Karşısına eskiden aşık olduğu Sinan çıkınca işler değişir. Sinan ile karşılaştığında kendisi olmakla Apartman kadınlarının emirleri arasında sıkışan Efsun'nun beceriksiz değişim çabasını okuyoruz.

Efsun, tam bir kitap kurdu. Süslenmekle falan ilgisi yok. Kendisi olup, hayatındaki erkeğe ulaşmak istiyor. Tam bir örnek insan. Evlenme baskısına mesaj veren yazar, gençlerin bu konularda özgür olması gerektiğini bizlere gösteriyor.

Kendi kültürümüzden bir kitap okumak kitaba iyi bir artı oldu. Kaliteli, insanı güldüren dialogları ve Efsun'un iç dünyasını okudukça kitaba daha fazla ısınıyoruz. Hayali karakter kitaba oldukça yakışmış.

Ön yargılarınızı bir kenara itip, Kocan Kadar Konuş'u eğlenmek için okursanız eminim sonuç olumlu olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder