22 Tem 2014

Kitap Yorumu: Aynı Yıldızın Altında - John Green

Ana karakterimiz Hazel Grace’in ölüm hakkında birkaç dramatik sözle kitap başlıyor. Hazel, bir kanser hastası. Hayatını çoğunluk evde geçiren, az konuşan ve sürekli kitap okuyan, içine kapalı bir kız. Dışarı çıktığı günlerde de ya hastaneye ya da kilisenin altındaki Destek Grubuna gider.

Hazel Grace’in genç, güzel  ve Natalie Portman’a(Kitaptaki benzetme) benzeyen bir dış görünüşü var. Artık vücudunun bir parçası olmuş çekçeki yanında ayırmıyor. Çekçek, oksijen tüpünü koyduğu bir tür tekerlekli alet. İlahi kitaba en yakın gördüğü Görkemli Izdırap adlı kitabı sürekli okuyan bir tür psikopat kitap kurdu.

Destek grubunun sıradan bir toplantısına katılmak için toplanma yerine geldiğine yeni çocuğu fark eder. Sürekli kendisine bakmasından biraz rahatsızda olsa da, kendisi de karşı saldırı olarak ona bakmaya başlar. Destek grubunda küçük tanışmanın ardından yeni çocuğu tanımaya başlar, tabi bizde. Yeni çocuk deyince aklımıza, klasikleşmiş kötü çocuk algısı oluşmasın çünkü bu yeni çocuk, Augustus Waters. Kanser belirtisi artık olmayan, şanslı gençlerden biri ama yine de kendi çapında sorunları olan eğlenceli ve daha da önemlisi standart karakter olmayan biri. Metaforları bunun en büyük kanıtı.

Bu iki karakter arasındaki ilişki çok hızlı, ama bir o kadar da sempatik bir şekilde gelişiyor. Sebebi, zaman kaygılarının çok fazla olması diyebiliriz. Çünkü yarının garantisi onlar için yok. Hazel, akşamları çok şiddetli baş ağrıları ile uyanabilir, Augustus ise kanser belirtisi tekrar ortaya çıkabilir.

"Kendin olmakla o kadar meşgulsün ki ne kadar emsalsiz olduğuna dair hiçbir fikrin yok."
Evet, kitap bu iki kanser olan gencin romantik ilişkilerini anlatsa da, kitabı ön plana çıkaran özelliğin karakterlerin hayatlara bakış açıları olması. Bazen kabullenmeleri, bazense küçük ihtimallerin gerçekleşmesi halinde sinirlenmeleri. Duygulara dokunan düşünceleri, ister istemez sizinde düşünmenize ve hayat hakkında kafa patlatmamıza neden oluyor. Bir de yazarın kalitesi var. Kitabı yavaşlatacak sahneleri anlatmıyor, bir iki kelime ile geçiyor. Kelimelerin gücünün kullanabilen yazarlardan olan John Green kelimeler ile oynayıp, size yeni bakış açıları kazandırıyor.
"Ah Hazel Grace, hiç sorun değil. Kalbimin senin tarafından kırılması bir onur olurdu."
Sadece dramatik bir aşk hikayesi olarak algılamak çok yanlış olacaktır. İşin gerçek boyutu da var. Bence kitaptan alınacak ilk ders bu olmalı. Yaygın hastalıklardan kanser, duyduğumuz ve duymadığımız bir çok türü var. Hazel ile Augustus’tan ilk öğrendiğim ders, gerçek hayatta kanser ile savaşanlara olan tepkilerimiz. Bakışlar, sessiz konuşmaların onları rahatsız etmesi oldu. Anlayış göstermek ve normal olduklarını hissetmeleri gerekli. (Bence)


Her açıdan inanılmaz kaliteli bir kitap. Mutlaka okumalısınız. Hazel ve Augustus'un sizlere katacağı çok şey var. İyi Okumalar.

12 yorum:

  1. Çok güzel bir yorum olmuş, bu kitabı okuyup beğenmemek ne mümkün zaten! Filmi yeni izlediğimden, hala etkisindeyim. Birçok şeyi anlatan, hayatın içinden bir kitap kesinlikle. Bu arada, tarafımdan mimlendin. Kolay gelsin! :) http://ortaboypopcorn.blogspot.com.tr/2014/07/mim-mim-mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu beğenmene sevindim. = ) Mim için de ayrı teşekkürler, Zaman bulursam yazacağım. = )

      Sil
  2. Kitabın ingilizcesini aldım okuyacağım diye hala okuyacağım yani :)
    Olsun ama kütüphanemde gördüğümde bile mutluluk verici yine de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hızlı ilerleyen bir kitap. Eminim kısa sürede bitirirsin. Fazla bekletme derim. = )

      Sil
    2. İyi akşamlar kitabı beğenerek okuyorum ama bana şuan mektup bölümünün nerede olduğu lazım sayfa numarasını söylerseniz çok memnun olurum. :)

      Sil
  3. İyi akşamlar kitabı beğenerek okuyorum ama bana şuan mektup bölümünün nerede olduğu lazım sayfa numarasını söylerseniz çok memnun olurum. :)

    YanıtlaSil
  4. Tam sayfasını hatırlamıyorum. Kitapta yanımda olmadığı için bakamıyorum, üzgünüm.

    YanıtlaSil
  5. beni çokk ağlatan kitap !!

    YanıtlaSil
  6. http://zbam.org/kitap-hediyeli-yarisma/ şöyle bir yarışma var. İlginizi çekeceğini düşündüm.

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş bir kitap. Bu kitabı okumayan bir kişi kesinlikle eksiktir ,tam değildir.Her insanın hayatında bir dönüm noktası vardır ve bu kitap adeta onu bize yaşatıyor. Ayrıca sempatisiyle bizi kendine çekiyor.Böyle bir kitabı yazdığı için JOHN GREEN'e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

    YanıtlaSil
  8. https://kitap-incelemelerim.blogspot.com.tr/ kitap incelemelerine başlayacağım blogum. göz atarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  9. I think you should add your own opinions and write the summary whit your sentences.

    YanıtlaSil